Boek

Over mijn vak heb ik een boek geschreven onder de titel: ‘Repetitiepianist. Een kunstig ambacht’/’Rehearsal pianist. An artful trade’. Het behandelt de totstandkoming van een muziektheaterproductie van de allereerste auditie tot de allerlaatste voorstelling, vanuit het perspectief van de repetitiepianist. Pianisten kunnen er alles lezen over het vak, met alle uitdagingen die het met zich meebrengt! Zangers kunnen ervan leren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de diensten van een repetitiepianist. Het bevat interviews met collega-pianisten en een ‘survival kit voor repetitiepianisten’. Ik ben momenteel met een uitgever in gesprek over de beste vorm waarin dit project kan worden gegoten. Als voorproefje volgt hieronder het voorwoord, dat mijn lieve collega Pia Douwes voor het boek heeft geschreven:

Heeft u interesse in het hele boek? Neem dan contact op via de contactpagina.

    Voorwoord:

    Wat een briljant idee om een boek te schrijven over het wel en wee van de repetitiepianist. Ik heb de eer, het voorwoord te mogen schrijven van deze primeur. Hoofdstuk-titels als ‘Survival kit voor repetitiepianisten’, ‘Hoe leer ik een score spelen’ en ‘Kou en andere ongemakken’ doen mij realiseren dat repetitiepianist een vak apart is. Het lijkt mij daarom inderdaad bijzonder hier een boek over te schrijven voor ieder die dit vak zou willen uitoefenen. Maar ook voor zangers/acteurs/dansers (en zelfs regisseurs, choreografen en dirigenten) is dit een prachtige handleiding waarin direct en indirect ook nog leerzame tips staan. Hoe leuk is dat! En hoe herkenbaar is  voor ons de titel van het hoofdstuk ‘De repetitiepianist heeft mijn auditie verpest!’ Haha! In mijn bescheiden 25 professionele artistieke jaren heb ik menig repetitiepianist meegemaakt, in binnen- en buitenland. En hoewel geen enkele pianist ooit een auditie van mij heeft ´verpest'  waren er wel een paar bij die de kneepjes van het vak beter onder de knie zouden kunnen krijgen…

    Tijdens alle drukte en georganiseerde chaos van een nieuwe productie besef je als artiest soms te weinig dat daar iemand achter de piano zit die, dag in, dag uit, het hele proces begeleidt. Iemand die van de eerste auditie tot aan de première en vaak nog tot aan de dernière ons hele groeiproces meemaakt. Iemand die de onzichtbare constante is en dus onmisbaar. De repetitiepianist is zogezegd het bindmiddel van ons gerecht.

    Rosite en ik kennen elkaar nu al vele jaren en we hebben elkaars carrière van heel dichtbij kunnen volgen. Ze is gespitst op details, goedgemutst, opmerkzaam, perfectionistisch, gepassioneerd, bescheiden en toch aanwezig en ze heeft de juiste dosis Hollandse humor voor de gespannen momenten. Bovendien is Rosite in het bezit van een grote schatkist aan ervaring. Wat een rijkdom om dit alles eens samen te vatten!

    Haar manier van vertellen in het boek is duidelijk, direct en liefdevol. Je voelt dat ze er met hart en ziel achter staat; dat ze het leuk vindt over haar vak te praten en er steeds weer over te leren. Dat maakt dat ik het wil lezen. Dat maakt dat ik het elke muziekschool (in welke vorm dan ook) en haar studenten zou willen aanraden. Dat maakt dat ik het graag aan iemand zou willen schenken. En dat doe ik dus bij deze: Ik geef het mezelf cadeau! Want je bent nooit uitgeleerd!


    Pia Douwes